R E F L E C T I O N_C O L L E C T I O N

Ask   BDes Design and Digital Arts.

Major Project Blog.

2nd Box. Motorize !!!
Rotating dolphin night light has been dismantled. The light element has been cut and the motor still works. I now need to try and incorporate it withing the 2nd box for a self rotating degree show box.

2nd Box. Motorize !!!

Rotating dolphin night light has been dismantled. The light element has been cut and the motor still works. I now need to try and incorporate it withing the 2nd box for a self rotating degree show box.

— 2 years ago

The box of surface and light has been let loose on the city of Edinburgh. QR codes stuck onto plywood plaques have been left in their place which each lead to a picture of the box displaying its reflected patterns of light in that space.

http://reflection-collection.com/WTS1

http://reflection-collection.com/WTS2

http://reflection-collection.com/WTS2

I was surprised at how little attention I was getting as I was taking lots of photographs in dark corners, adjusting the box ect. Maybe it was a self conscious feeling, doing something irregular at night. I was just surprised that nobody even really noticed… Is this proof of concept or does this mean my concept has failed?! People did not notice. Why? To much street light weakens the strength of the patterns, it was difficult finding a dark enough space in all the various orange glows, I was with the box, it obviously belonged to me, people saw me taking photographs.

Having never designed any physical object like this before, I think are defiantly elements of design that I would do differently. Not so much the box design and how it functions because I think that is quite successful but to make it out of cheaper materials as this would have allowed me to possibly make additional boxes to actually leave in public. Due to my inexperience, the process ended up being learning curve and although I would have liked to have been able to leave the boxes, it was not practical and this was partly down to the time scale between box concept realisation and the project deadline. Consequently, I do not think this took anything away from the concept and its purpose, I was able to leave visible and physical links to the sites where the boxes where installed and linked them to the Reflection Collection web base, giving people a chance to discover them but also linking them to the body Reflection Collection work that went behind the box.

The photographs or the sites the boxes where placed in, describe a variety of differently functioning spaces. Bistro Square is an open very public student oriented public space, St Giles Cathedral off the Royal Mile is more of a tourist area, and Milnes Court, a small alley leading down to steps that go to the mound and residential housing on either side.

— 2 years ago

After feedback the the opinion was that the boxes should be left wooden and not painted. After painting the newly made ledge today, I must admit I have grown fond of the wooden boxes and now think painting them white would not suit them. To keep the graphic identity to a minimum and keeping in with the a continuous style that has been kept throughout the reflection collection web elements, a understated stencil has been cut. I think this will be on the outer side of the box (the back) in white or black. As the box is the transportable model, there is custom luggage label tied to the handle. This label draws together the two elements of the project, the reflection collection font the same that has been used throughout, yet the Box element has been portrayed with a little more drama. Having found the old 1920s poster ‘The Art Institute of Light’, founded by Thomas Wilfred which he toured with the Lumina system I decided to adapt it towards The Box of Surface and Light, seen as the box I have designed creates reflected patterns of light as an art form while also giving a nod to the original light artists who informed my design. At the bottom there is also a little notice ‘Please turn of the lights to achieve the full effects’, this is there for two reasons. 1 so the space will be darker and patterns brighter. 2, I think by turning off the lights, it will create a certain amount of excitement or anticipation before creating and watching the boxes full effects.

— 2 years ago

The QR codes are cut out, I downloaded an app to scan the codes to check that they work even when covered with wood glue to add waterproofing and they do. I am just a bit worried they wont work on smart phones as I don’t have one to test it. The plywood plaques are going to be left in the place of where the boxes are installed and removed. The above book has been bound and describes all elements of the project, it has parts of my dissertation in it and putting it together has helped me put the project in words an I am hoping I can use this as a base of my presentation.

— 2 years ago

Ledge for the light sources to sit underneath the boxes for the assessment.

— 2 years ago
Still unsure about the graphic identity for the box, this would be a small label just tied onto one of the handles. This might be the best option for now seen as I am so unsure of where to add anything to the boxes surfaces.

Still unsure about the graphic identity for the box, this would be a small label just tied onto one of the handles. This might be the best option for now seen as I am so unsure of where to add anything to the boxes surfaces.

— 2 years ago

Thinking about a visual identity for the box, found this old poster while searching for Thomas Wilfred, the founder of kinetic art and the Art Institute of Light where he toured with his Lumina concerts.  Have adapted it to suit my project. As the box has been informed by kinetic artist such as Wilfred, who where the first to create art with light, and seen is The Box of Surface and Light is portable which is kind of like touring! Not sure if I like the style though as everything is bloody ‘retro’ these days..

— 2 years ago

FINALLY The whole collection is uploaded to the web base, with links to facebook, flickr and blip and with pages to The Collection statement, The Box and description, and 3 Watch This Space pages that will eventually show show pictures of the box working in public. The plywood plaques above are for QR codes that will be left in place once the boxes are removed from public, these will link to a corresponding photograph of the box in that specific place. A little worried about the time scale but I really hope I can make it as I think this will continue the public linking and aspect of my project. Seen as someone has blogged about the QR codes in London, it has given me a bit of hope that this is a successful way of engaging the public… using surface.

— 2 years ago

Box in the Studio. Decided that I need a ledge which will sit underneath the plinth that will encase direct and support the light sources (torches as this is the portable box). After experimenting with alternative lighting, the torches came out tops in brightness. Will have to consider a more permanent alternative for the show. I also think the space could do with some covering, although this greatly depends on time and funds, I can always leave a note and guide viewers to turn the lights off!

— 2 years ago